Skip to content
Handla trädgårdsväxter för hemleverans i Stockholm
Handla trädgårdsväxter för hemleverans i Stockholm
Tropisk och subtropisk citrus

Tropisk och subtropisk citrus

Citrus är lätt och roligt att odla
Så länge du har en bra plats sommartid och rätt vinterförvaring kan du njuta av din citrus i många år. Det finns många anledningar att odla citrus – vackert bladverk, doftande blommor och dekorativa, goda frukter.

Utgå från vilken vinterförvaring du har
Man delar upp citrusväxterna i två olika grupper, subtropiska och tropiska, utifrån vilken klimatzon de återfinns i naturen.

Den subtropiska klimatzonen har långa, varma somrar och korta, milda vintrar. Längden på dygnet varierar över året. Citrusar du hittar här är bl.a citron, apelsin, kumquat och småcitrus

Den tropiska zonen har en jämn, hög temperatur och den varmaste månaden är bara några grader varmare än den kallaste. Längden på dygnet varierar inte kraftigt och luften är varm och fuktig. Citrus du hittar här är bl.a lime, pompelmus (pomelo) och grapefrukt

Citrus från tropiska områden går utmärkt att vinterförvara inomhus i ett soligt fönster medan citrus från subtropiska områden vill ha en sval vintervila. Övervintra dessa i ett ljust utrymme som håller ca. 5°C.

Citrusväxter är lättskötta
På sommaren trivs din citrus utomhus på en varm, solig plats. Den går självklart även att placera inomhus på sommaren men då kan man behöva hjälpa till med pollineringen! Håll jorden lätt fuktig och gödsla med citrusnäring.

Vill du att citrusen ska växa bör du plantera om den varje år, plantera då om i medelhavsjord. När citrusen uppnått den storlek du önskar räcker det att plantera om den var 4-6 år.

Lycka till!

Föregående artikel Sommarblommor för våra pollinerare
Nästa artikel Bokashiskola