Skip to content
Fullt sortiment av röd- & kungsgran. Handla enkelt i vår jord-drive in!
Fullt sortiment av röd- & kungsgran. Handla enkelt i vår jord-drive in!
Barrväxt med silverblå kottar

Planteringsråd för barrväxter

Barrväxter finns i en enorm variation av arter och sorter. Höga, låga, marktäckare, klotform, hängande, gul-, blå-, silverbarriga, listan kan göras lång. Det finns något för alla trädgårdar och lägen! 

  • Växtplats
    Det finns barrväxter för nästan alla lägen. De flesta trivs i sol till halvskugga men det finns dom som klarar även skuggigare lägen så som hemlock, idegran och thuja. Gulbarriga sorter bör ej sättas i skuggiga lägen. Lärk, vissa granar, en och tall bör placeras i full sol. En och tall klarar även riktigt varma platser väl.
    Juniperus procumbens 'Nana'
     Juniperus procumbens 'Nana'

  • Jordmån
    Barrväxter är generellt ganska anspråkslösa, men utvecklas bäst i mullrik och väldränerad jord. Många trivs i lätt sura jordar med PH på 5,5-6,5, medan andra så som idegran, en, serbisk gran och bergtall funkar bra på jordar med PH på över 7. Man bör undvika tunga lerjordar vid plantering av barrväxter. I synnerhet när det gäller tall, som kräver en mycket väldränerad jord. 
     

  • Plantering
    När man planterar bör planteringsgropen vara minst 1 ½ gånger så djup och 2-3 gånger så bred som jordklumpen. Se till att rotklumpen är ordentligt genomvattnad, vattna även i planteringsgropen om det är torrt. Blanda befintlig jord med planteringsjord eller barkmull 50/50. Se till att plantan inte hamnar för djupt, rotklumpen ska vara i samma höjd som marken alternativt gör man bädden lite upphöjd ca 10 cm som en kulle. För bästa resultat läs gärna vår steg för steg guide för plantering av klump respektive kruka. 
     

    Bästa planterings tid för barrväxter är på vår och försommar och sedan i augusti och september. Om man planterar mitt i sommaren var då noga med vattningen! 

    Plantavstånd får man avgöra efter vad det är för art och sort man köper. Titta på den slutgiltiga storleken vid inköp. Barrväxter växer generellt mycket långsamt och når många gånger inte sin slutgiltiga storlek förr än efter ca 10 år. Ha detta i åtanke när du köper en liten planta! 

    Pinus sylvestris 'Watereri'
    Pinus sylvestris 'Watereri'

  • Skötsel
    Gödsla barrväxter sparsamt, då dom inte är speciellt näringskrävande. Ge en giva med ex. komposterad kogödsel varje till varannan vår. Undantag för om du har tex. nyplanterad Thujahäck, den bör gödslas en gång på våren och sedan en gång till i juni. 
     

    Vattning av barrväxter är otroligt viktigt första och andra säsongen. Vid torra perioder behövs 1-2 gånger i veckan en rejäl rotblöta. Om hösten vattnar man om det är mycket torrt, och om vårvintern när tjälen fortfarande ligger så kan man stödvattna med ljummet vatten OM det behövs. Vissa arter som är utsatta för gassande sol och vind under vårvintern kan behövas täckas med juteväv, skuggväv, granris eller annat täckmaterial i februari-april om marken fortfarande är tjälad, det för att undvika tjältorka på växterna.  

  • Beskärning
    Vill man ansa och klippa barrväxter bör det ske med försiktighet, då barrväxter tillskillnad från lövfällande inte kan bryta nytt på gammal ved. Därför viktigt att klippa så att det finns grön nytillväxt under, undantag för Idegran (Taxus) som klarar hårdare beskärning. Klippning kan ske om våren och sedan i juli-augusti. Häckklippning av bla. Thuja kan utföras från midsommar och framåt. Ansa då med häcksax på sidorna så att häcken blir tät, detta bör utföras minst en, helst två gånger om året för att häcken ska bli fin. OBS! Klipp ej toppen förrän häcken nått slutgiltig höjd! 
     

Här kan du se hela vårat sortiment av barrväxter

 

Föregående artikel Planteringsråd för Rhododendron
Nästa artikel Planteringsråd för dahlior