Skip to content
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Bokashiskola

Bokashiskola

Bokashi är ett enkelt system för att återvinna matavfall. Med hjälp av microorganismer omvandlas matavfall snabbt och luktfritt till jordförbättring. Till skillnad från den vanliga komposten, som är en förruttnelseprocess med mull som slutresultat, så bygger bokashi på fermentering med betydligt mycket mindre utsläpp av växthusgaser och som i slutändan ger jord fullspäckad med nyttiga mikrober och därmed mer liv i trädgården!

1. Kom igång
Det enda du behöver är en hink och en påse bokashiströ. Det går att använda vanliga hinkar med lock, men vi rekommenderar en bokashihink med kran. Detta för att den dels är utformad för att hålla tätt och även har en kran för att utvinna lakvattnet. Hinken bör placeras inomhus då temperaturen helst ska vara kring 20 °C. Utomhus finns risken att man får för stora temperatursvängningar. Hinken ska inte heller utsättas för direkt solljus.

2. Vad kan slängas i hinken?
Allt! Det brukar vara bra att testa sig fram. Dela upp större bitar i mindre. Strö på lite extra bokashi-strö om du slänger något proteinrikt (ost, kött, fisk). Microberna i bokashiströet konserverar matresterna så det nästan blir luktfritt (kan lukta lite syrligt).

3. Bokashi-strö
Man ska ha ca. 2 msk till varje liter matavfall. Till mer proteinrika matrester kan man som sagt använda lite extra.

4. Lakvatten
Det är viktigt att det är ganska torrt i hinken, blir det för blött kan det börja lukta. Därför finns det en kran på bokashi-hinken, för att man ska kunna dränera den allt eftersom. Har man en vanlig hink till sin bokashi bör man använda papper för att ta upp vätskan – och då blir även hinken full snabbare.

När hinken har stått i ca 2-3 veckor är det dags att tömma lakvattnet. Detta gör du ett par gånger i veckan (det beror lite på vad du har för matrester i hinken). Lakvattnet kan användas som en riktigt bra gödning. Den är dock för stark och sur för att användas som den är. Späd 1:100 till vanliga krukväxter och köksträdgården ( = 1 dl vätska i en 10-liters kanna). Till småplantor och känsliga växter kan det passa bättre med 1:1000.

Lakvattnet är en färskvara och ska helst användas direkt ,dock kan man tappa av vätskan i en PET-flaska och förvara i kyl ett par dagar. Det går även att frysa in vätskan.

5. När hinken är full
Det spelar ingen roll för själva bokashi-processen hur lång tid hinken tar att fylla, självklart varierar det beroende på hur många man är i hushållet.
När hinken är fylld ska den stå på efterjäsning med stängt lock i minst 2 veckor. Sedan kan den stå i upp till ett år utan att bli dålig.

6. Jordfabrik
Nu ska du använda din hink med bokashi! En jordfabrik kan vara vilken plats som helst där man gör jord, inomhus eller utomhus. Matavfallet ser oförändrat ut, som om ingenting alls har hänt i hinken – men i själva verket har det i hinken pågått en fermenteringsprocess med högaktiva mikroorganismer som bevarat näringsinnehållet och spjälkat matavfallet till aminosyror, enzymer, antioxidanter, sockerarter, vitaminer, färdigmineraliserad näring och energi.

Inomhus: Ta en lämplig låda, med eller utan lock, och placera på en varm plats i huset. Häll lite jord i botten, lägg på ett lager bokashi och avsluta med ett till lager jord. Lådan ska hållas lagom fuktig, detta beror åter igen på vilka matrester du haft i din hink. För torrt – Aktiviteten kommer stanna upp. För blött – det kommer lukta illa. Rör om då och då för att skynda på processen. Hur lång tid processen tar är beroende på värme, fukt och bokashins kontakt med jorden men ca. 2-6 veckor.

Utomhus: Använd ex. en pallkrage du inte odlar i eller en del av rabatten som får vara ifred. Gräv ner bokashin och täck med jord. Mikroberna i bokashin vill ha det lagom fuktigt men inte blött, vattna vid behov (Se bild 3). Bara efter några dagar har matresterna blivit till jord och ca. 2-3 veckor senare (om det är varmt ute, annars något längre) är jordfabriken pH-balanserad – färdig, nyttig jord med aktivt mikroliv att använda till dina växter!

Bokashihinkarna säljes i 2-pack – när den första hinken är full och väntar på att få användas i jordfabriken, kan den andra användas för att fyllas på med matavfall. När bokashin är nedgrävd i jordfabriken sköljs den enkelt ur och är redo att användas igen

Alla produkter du behöver hittar du hos oss! Lycka till!

Föregående artikel Tropisk och subtropisk citrus