Skip to content
Höstkampanj - handla trädgårdsväxter till 30-50% rabatt!
Höstkampanj - handla trädgårdsväxter till 30-50% rabatt!
Odlingsråd för tomat

Odlingsråd för tomat

Man kan lätt känna att tomater och tomatodling är lite av en djungel. Men vi ska försöka göra det lite mer lättförstått!

Att välja sort
Det finns mängder av tomater i olika former, färger och smaker. Men framförallt har de lite olika växtsätt. För att förenkla har vi valt att dela in dom i tre grupper:

– Högväxande.
De flesta tomatsorterna är högväxande och kan bli några meter höga. Det innebär att de måste stöttas/bindas upp, tjuvas och toppas.

– Busktomater.
Detta är låga, kompakta sorter som inte brukar bli mer än 100 cm. Stöttas upp vid behov, behöver inte tjuvas.

– Ampeltomater.
Som det låter – hängande tomater. Behöver ofta en lite högre kruka för att få utrymme att växa nedåt. Behöver inte tjuvas.

Växtplats
En tomat behöver näring, utrymme och värme.
– Plantering
En tomat vill ha ca. 10 l jord att växa i om den ska bo i en kruka. I ett växthus kan de planteras med ca. 50 cm mellanrum. Välj en näringsrik jord (vi rekommenderar ”Vår egen”-jord).

– Placering
Alla tomater vill placeras på en varm, solig plats. Har du inte växthus går det bra att plantera i en kruka och placera tomaterna mot en varm vägg.

Skötsel
– Tjuvning/Toppning
När man tjuvar tomaterna tar man bort de skott som växer mellan stammen och bladen (se bild) Detta gör man för att inte ta kraft från de mognande tomatklasarna.


Toppar gör man när plantan har fått ca. 4-5 blomklasar om den står ute och 6-7 klasar om den står i växthus. Det innebär helt enkelt att man tar bort toppen av plantan så att all kraft går till utveckling av de klasar som finns. Vår sommarsäsong är tyvärr för kort för att hinna utveckla fler klasar. När tomaterna börjar mogna kan man även ta bort några av de blad som skuggar tomaterna.

– Vattning
Tomater gillar regelbunden, ordentlig vattning. Vattna gärna på förmiddagarna så är det mindre fuktigt när temperaturen sjunker på natten. Detta minskar risken för mögelangrepp. Har du missat att vattna och jorden har torkat upp för mycket? Vattna försiktigt och lite åt gången för att inte riskera att frukterna spricker.

– Pollinering
Pollinering är inte absolut nödvändigt att göra, men det ger bättre resultat. Man behöver inte gå med pensel och dutta från blomma till blomma utan det räcker utmärkt att bara skaka på plantan någon gång i veckan.

Våra favoriter
Till sist, personalens favoritsorter:
– Den lilla plommontomaten ’Trilly’ – Högväxande sort med fantastiskt god, söt smak och fasta frukter.

– Den gula körsbärstomaten ’Sungold’ – Högväxande, en av världens sötaste sorter.

– Dadeltomaten ’Zuccherino’ – Högväxande sort. Söta, fasta tomater med mycket tomatsmak. Frukterna mognar tidigt och blir många.

– Normalstor tomat ’Previa’. Högväxande. Vackra, regelbundna tomater med utsökt smak.

Föregående artikel Odlingsråd för melon