Skip to content
Handla trädgårdsväxter för hemleverans i Stockholm
Handla trädgårdsväxter för hemleverans i Stockholm
Sommarblommor för våra pollinerare

Sommarblommor för våra pollinerare

Rosenskära (Cosmos bipinnatus):
En elegant, hög sommarblomma som ger både höjd och bakgrund i sommarplanteringen. Blommar rikligt med stora blommor i vitt, rosa eller rött. Trivs i sol och är även vädertålig.

Heliotrop (Heliotropium arborescens):
Små, violetta eller vita blommor i flata flockar. Buskigt växtsätt, ca. 40cm hög. Har en stark, ljuvlig doft som påminner om vanilj och honung.

Ampelskära (Bidens ferulifolia)
En vacker, hängande sommarblomma med friskt grönt och flikigt bladverk. Rikligt med blommor i olika gula nyanser. Självrensande. Trivs i såväl sol som skugga.

Daggsalvia (Salvia farinacea)
En mycket tålig och tacksam växt med vita eller blåa blommor i höga ax och bladverk i toner från silvergrågrönt till klargrönt. Blommar rikligt och länge. Daggsalvia odlas i Sverige som en ettårig växt men är egentligen perenn och kan övervintras frostfritt.

Jätteverbena (Verbena Bonariensis)
Vacker, lättodlad och blommar generöst hela sommaren och hösten tills frosten sätter stopp. Trots sitt sirliga växtsätt och det faktum att jätteverbenan kan bli upp emot 1,5 m är den varken ranglig eller skör. Tvärtom är det en tuff, stabil växt som klarar både torka, vind och oväder. Ett säkert kort för såväl altankrukan som rabatten! Här odlas jätteverbenan som ettårig men den är egentligen perenn och kan övervintra/fröså sig i södra sverige, här kan vi försöka övervintra den svalt men frostfritt!

Tagetes
En frisk och pålitlig växt som blommar från april tills frosten kommer. Det finns enkla, halvfyllda och fyllda sorter i olika nyanser av gult, orange och rostrött. Passar lika bra i planteringslådor och krukor som i rabatten. Trivs i soligt till halvskuggigt läge. Plocka bort överblommade blommor allt eftersom för en riklig blomning.

Ageratum (Ageratum houstonianum)
Även kallad Leverbalsam. En låg, buskig sommarblomma med kompakt, upprätt växtsätt. Blommar rikligt hela sommaren med små blommor i täta, knappformade samlingar. Finns i olika nyanser av blått, rosa och vitt. Trivs på en solig och varm växtplats. Vattna regelbundet, torka förkortar blomtiden.

Fler sommarblommor: Blomstertobak, Luktärt, Blåklint, Aster, Nejlika, Passionsblomma, Dahlia

Föregående artikel Växter för din slänt
Nästa artikel Tropisk och subtropisk citrus