Skip to content
Handla trädgårdsväxter för hemleverans i Stockholm
Handla trädgårdsväxter för hemleverans i Stockholm
Odlingsråd för squash & pumpa

Odlingsråd för squash & pumpa

Squash och pumpa är båda samlingsnamn för ätbara sorter inom släktet Cucurbita. Det finns mängder av sorter, allt från mer klassisk sommarsquash till gigantiska mamutpumpor som kan väga flera hundra kilo. Begreppen ’Squash’ och ’Pumpa’ innebär alltså samma sak men används på lite olika sätt. Med ’sommarsquash’ syftar vi ofta på de tidigskördade sorterna som lämpar sig för färskkonsumtion medan ’Pumpa’ och ’Vintersquash’ istället
syftar på de sorter som skördas sent på hösten och som har god lagringsförmåga.

I Sverige använder vi inte så mycket pumpa och vintersquash i matlagning men det finns många användningsområden: soppa, bröd, gratäng, paj m.m. Squash, eller sommarsquash som det borde kallas, är dock vanligt förekommande i svensk matlagning. Det är dessa vi köper i affären som zucchini. De flesta sorters sommarsquash är varianter på ’cucurbita pepo’ men färgen, formen och storleken kan variera mycket; från långsmala sorter till små tefatsformade.

Plantera på en varm och solig plats i näringsrik väldränerad jord. I en kruka behövs minst 10l jord. Likt gurka har plantorna en känslig rothals och bör planteras ”på en liten kulle” så man kan vattna runtomkring utan att riskera att vattna på rothalsen. Plantorna växer fort och kan snabbt täcka in flera kvadratmeter. Har man begränsad yta kan man binda upp rankorna eller låta dom klättra på en spaljé. Vattna och gödsla regelbundet.

De flesta sorter inom ’Cucurbita’- släktet har åtskilda han- och honblommor på samma planta. Odlar man ex. i växthus där humlor och bin inte kommer åt kan man behöva hjälpa till med pollineringen. Dutta då från blomma till blomma med fingret eller en mjuk pensel.

Skörda sommarsquashen regelbundet under sommaren innan de vuxit sig för stora, då är de mjuka i skalet och milda i smaken och är lika goda råa som tillagade. Får de växa sig för stora blir skalet håret och köttet fullt av kärnor. De senare sorterna av pumpa och vintersquash skördas när skaftet börjar hårda och skalet skiftar i färg.

Squash- och pumpaplantor hittar du i vårt orangeri! Lycka till!

Föregående artikel Planteringsråd för dahlior
Nästa artikel Odlingsråd för physalis