Hallon – en kär klassiker i varje trädgård! Här hittar du omfattande planteringsråd för hur du lyckas med hallon.
-
Läge: Soliga-halvskuggiga lägen
-
Jordmån: Hallon vill ha jord med PH något under neutralt, väldränerad, mull- och näringsrik jord.
-
Hallonet 'Haida'
-
Plantering: Ska många plantor sättas gör du ett dike och sätter hallonen på rad. Plantavståndet är beroende på sort, men minst 50 cm mellan varje planta och med ett radavstånd på minst 1,5 meter, alternativt din gräsklippares bredd.
Jordförbättra genom att ta den uppgrävda jorden och blanda med rhododendronjord.
Hallon ska planteras grunt med skotten precis vid ytan.
- Gräv en grop som är ca 3 gånger krukans bredd och 1 ½ gånger krukans djup. Blanda upp den befintliga jorden med rhododendronjord 50/50.
- Se till så att rotklumpen är genomfuktad vid plantering.
- Bottna gropen med jordblandningen.
- Tag bort krukan och sätt ner plantan i gropen. Var noga med att övre delen på rotklumpen är i nivå med marken, alternativt gör hela växtbädden som en liten kulle.
- Fyll på med jordblandningen och vattna ordentligt!
TIPS! Hallon skjuter rotskott. Så det kan vara en bra idé att sätta en rotspärr med exempelvis en markduk, längst med bäddens sidor för att undvika att få hallonskott där man inte vill ha dom. Se illustration.
-
Skötsel: Hallon har ett grunt rotsystem, så det är viktigt att hålla jämn fuktighet i jorden för att få bra skörd med fina bär. Vattna därför alltid under torra perioder. När du vattnar se till så att vattnet tränger ner till rötterna, det räcker således inte att låta kraftiga regnskurar sköta bevattningen, 10 mm regn brukar oftast bara ge fukt på ytan.
Gödsla hallon under våren eller försommaren, gärna med brunnen kogödsel, det är långtidsverkande näring och även jordförbättring. Tänk på att mylla ner gödsel en bit (ca 10 cm) från stammarna, så når näringen rötterna ordentligt.
Hösthallonet 'Autumn Bliss'
Håll rabatten fri från ogräs. Under hallonbuskens första år bör jordytan hållas öppen, se till att gräs och annan växtlighet inte växer kring skotten. Får du hallonskott i gräsmattan eller där du inte vill ha dom, klipper bort dom.
Hallon kan bli höga och behöver stöttning. Det räcker oftast inte med ett vanliga buskstöd. Här är förslag på två olika konstruktioner som funkar bra.
-
Beskärning: Trädgårdshallon/sommarhallon - Bär frukt på fjolårsskotten (tvåårsskotten), klipp bort de grenar som gett bär ända nere vid marken i samband med skörd. Gallra bort svaga och taniga grenar och behåll 7-10 starkväxande skott per löpmeter. Dom kommer att bära frukt året därpå.
Hösthallon – Bär frukt sent augusti-okt på årsskotten som växer upp samma sommar. Klipps när hallonen är skördade sent på hösten.
Lycka till! Här hittar du hela vårat sortiment av hallon