Skip to content
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Vår jord-drive in

En guide till våra olika jordar

Innan du planterar dina växter kan det vara bra att veta vad dom vill ha för markförhållanden. De flesta växter klarar sig bra med vanlig planteringsjord som blandas upp med den befintliga jorden du har. Använd aldrig enbart så kallad påsjord, då jorden som finns i marken innehåller viktiga bakterier, svampar och mikroorganismer. Här är en liten snabbguide på en del av de jordar och jordförbättringsmedel vi säljer. 

Olika jordar för olika ändamål (Klicka på namnet för att se produkten)

 • Såjord 
  Är en sandblandad jord med lågt näringsinnehåll. Används främst till frösådder och växter som vill ha det näringsfattigt tex. kaktusar och fetbladsväxter. 
   
 • Naturgödslad planteringjord
  Plantjord som berikats med KRAV-märkt naturgödselkompost. Stort innehåll av lättillgänglig näring samt ett balanserat mikroliv.  Används uppblandad med befintlig jord till de flesta trädgårdsväxter i rabatter och planteringar. 
 • Rhododendron jord
  Används uppblandad med befintlig jord till surjordsväxter som tex. rhododendron, amerikanska blåbär, azaleor, magnolia, japanska lönnar, hortensia mfl.  
 • Rosjord
  Är en jord med högt näringsinnehåll och en liten del lera för att rosorna ska må bäst. Används till rosor och näringskrävande växter. Blandas med befintlig jord. Läs gärna vår guide om hur man bäst planterar rosor. 
 • Vår egen jord – Åkersberga Växtförsäljnings egen jord
  En blandning av råvaror av högsta kvalité. Blandningen är gjord enligt vår mångåriga erfarenhet som fackmän. Vår Egen Jord är förstärkt med lecakulor, lera, extra järn, långtidsverkande gödselmedel och hönsgödsel. Ger växten en säker tillgång på näring under perioden samt ett gynnat mikroliv och rotutveckling i jorden. Vår Egen Jord passar utmärkt till näringskrävande växter, såsom tex. sommarblommor i kruka eller rabatt. 
   
 • Dressjord
  Är en sandblandad jord med kalk. Används för reparation och toppdress av gräsmatta, samt som underlag vid sådd eller färdiggräsmatta.  
 • Medelhavsjord 
  Är en jord som har bra dränerande förmåga och är utan kalk. Passar mycket bra till främst citrusväxter, men även andra medelhavsväxter som vill ha det torrare om rötterna. Läs gärna vår guide om medelhavsväxter.  
 • Blomjord
  Används främst till krukväxter inomhus. 

 

Jordförbättring 

 • Kogödsel
  Används som både gödsel och jordförbättringsmedel. Lägg ett ca 5 cm tjock lager runt träd, buskar och dina planteringar varje vår. Gärna även som jordförbättring vid plantering, blanda då med befintlig jord 50/50. 
   
 • Barkmull
  För att förbättra och höja strukturen i jorden. Blanda med befintlig jord och kogödsel tex. vid plantering av träd, buskar och perenner eller i befintliga planteringar när jorden känns trött och utarmad. 
 • Gödslad Torvmull
  Jordförbättring i planteringar för normalkrävande växter.  
 • Naturell Torv
  Används för jordförbättring vid plantering av surjordsväxter. Vattna upp och blanda väl med kogödsel och befintlig jord.  
 • Biokol
  En blandning av träkol och hönsgödselkompost. Kan används som jordförbättring överallt i trädgården, men är speciellt bra på sandjordar. Unik förmåga att hålla vatten och näring, frigör näringen sakta och när växten behöver. 

 

Bild från vår jord-drive in

Visste du att vi har en jord-drive in? Här kan du enkelt handla jord och lasta direkt i bilen. Läs mer om vår jord-drive in

Föregående artikel Vilken jordtyp har du i din trädgård? Jord - grunden för en lyckad trädgård!
Nästa artikel Uppbyggnadsbeskärning av fruktträd