Skip to content
Handla trädgårdsväxter för hemleverans i Stockholm
Handla trädgårdsväxter för hemleverans i Stockholm
Magnolia 'Royal Star' i full blom

Planteringsråd för magnolia

Magnolia är trädgårdens primadonnor som vill ha lugn och ro på sin växtplats, ger man dom det så ger dom tillbaka en helt magnifik exotisk blomning om våren, följt av ett härligt och frodigt bladverk, vissa sorter kan även ge en andra blomning om sensommaren. Har du ett skyddat läge i din trädgård, tveka inte att plantera en magnolia! 

 

Magnolian 'Royal Star'Magnolia 'Royal Star'

 • Växtplats
  Soligt, varmt och vindskyddat. För mycket vind främst vintertid kan försämra knoppsättningen, vilket kan resultera i utebliven blomning.  
 • Jordmån
  Lucker, väldränerad, fukthållande, mullrikjord med ett neutralt till något lägre PH, alltså surjord. Har man en lerjord behöver man jordförbättra med mycket organiskt material, göra en planteringsgrop som är ordentligt tilltagen och gärna en upphöjd bädd på ca 40-50 cm. Mycket viktigt att jorden är väldränerad, men samtidigt fukthållande! 
 • Plantering
  Bästa planeringstiden för magnolia är på våren och försommaren, då har den god tid på sig att etablera sig innan vintern. Magnolia har ett känsligt rotsystem och behöver planteras på en plats där den slipper att bli störd. Att plantera marktäckare under en magnolia är bra, det skyddar deras rötter från vinterns kyla och håller fukten om sommaren. Men om du ska plantera någonting runtomkring en magnolia bör detta ske i samband med plantering eller efter att plantan har etablerat sig ordentligt först efter några år. Den behöver lugn och ro under etableringen. 

  Gräv en grop som är ordentligt tilltagen minst 1 ½ gånger så djup och 3-4 gånger så bred grop som rotklumpen. Tag den uppgrävda jorden och blanda 50/50 med rhododendronjord eller naturell torv, kogödsel och barkmull lika delar av allt. Följ sedan vår guide för plantering av träd/buskar på klump respektive kruka.   

  Ska du göra en upphöjd bädd med tex. torvblock tänk då på att fylla den med råge, då jordblandningen kommer att sjunka med tiden. 

  Magnolia i knopp
  Magnolia i knopp

 • Skötsel
  Magnolior är känsliga för uttorkning, så var noga med vattningen. Hur mycket beror alltid på nederbörd och klimat. Var noga med att kontrollera så att vattnet har trängt ner till rötterna, och vattna hellre mycket och sällan än tvärt om. 

  Första året efter plantering behöver man inte gödsla, annars ges kogödsel eller kompost om våren. Mylla då ner det en bit från stammen så att rötterna söker sig utåt, samma sak gäller vid vattning. Tips! Lägg ett lager med löv under magnolian om hösten för att skydda dess rötter för vinterkyla. 
 • Beskärning
  Magnolia beskärs inte. Men måste det göras ska det ske i juli-september.  

  Lycka till med din magnolia! Här hittar du hela vårat sortiment av magnolia
Föregående artikel Planteringsråd för syréner
Nästa artikel Planteringsråd för fruktträd