Skip to content
Köp dahlior från vår egen, handplockade kollektion. Vi skickar inom hela Sverige med start vecka 11!
Köp dahlior från vår egen, handplockade kollektion. Vi skickar inom hela Sverige med start vecka 11!
Hur man isolerar en kruka

Såhär odlar du fleråriga växter i kruka

Odling i kruka är tufft för de flesta träd och buskar, men det finns många växter som lämpar sig utmärkt att plantera i kruka och som klarar sig ute året om, man måste bara ta hand om dom lite extra. Det går att övervintra både träd, buskar och perenner, det gäller bara att välja rätt hållbart material med såväl växter som planteringskärl. Här kommer några tips som är bra att ha i åtanke när man ska anlägga sin krukträdgård.  

  • Härdighet
    Det man måste tänka på är framför allt härdigheten hos växten och storleken på krukan. Ett bra riktmärke är att välja växter som ligger 1-2 zoner högre än där man bor, och inte välja växter som blir för stora i sin slutgiltiga storlek. 
     

    rönnsumak rhus typhina passar för krukodling
    Rönnsumak, Rhus typhina, passar för odling i kruka 

  • Krukan
    Krukan bör ha stor volym och det måste finnas ett helst flera dräneringshål i botten på krukan, för mycket fukt om rötterna är förödande för alla växter. Det kan gå åt många liter jord för en kruka/låda, för att minska på jorden och även få till lite extra dränering, kan man fylla botten på odlingskärlet med lecakulor, sen fylla på med en fukthållande och näringsrik planteringsjord. Använd gärna Åkersberga växtförsäljnings egna jord, den lämpar sig mycket bra till växter i kruka.  
  • Vattning & näring
    Att vattna och ge sina växter i kruka näring är väldigt viktigt då växternas rötter oftast fyller upp hela krukan och jorden utarmas snabbt. Vattna rikligt men låt torka upp något mellan tillfällena. Långtidsverkande näring bör ges på våren, i form av att man tar bort det översta jordlagret på krukan och sedan lägger på ett ca 10 cm tjockt lager med brunnen kogödsel. Man behöver inte byta ut all jord i sina krukor, det är tidskrävande, tungt och inte så miljösmart.  
  • Övervintring
    Vid övervintring av härdiga växter i kruka utomhus måste man isolera krukorna. Det är framför allt de kraftiga temperaturväxlingar som blir i kruka som växternas rötter är känsliga mot. Man kan klä krukorna med frigolit/liggunderlag på insidan innan plantering, eller klä in hela krukan och ibland hela växten med juteväv eller dylikt i oktober-november. Ett tips är att ställa de krukorna man har i grupp mot en vägg så skyddar dom varandra något. Materialet på krukor är också något att ha i beaktning. Material som trä, betong, zink, gummi, glasfiberlera och välplacerade krukor klarar sig bäst. För att inte frysa sönder bör krukan också smalna av något nertill.  

    Hur man isolerar en kruka
    Såhär kan en plantering i kruka se ut

  • Tips på växter
    Förslag på fleråriga växter att ha i kruka är Rönnsumak, havtorn, rönnspirea, blodfläder, silverbuske, dvärgsyren, korneller av olika slag, bärbuskar, rabarber för att nämna några. Det finns också många olika små så kallade balkongträd som också lämpar sig utmärkt till just krukplantering. Fråga när du handlar dina växter och framför allt - våga prova!  
Föregående artikel Uppbyggnadsbeskärning av fruktträd
Nästa artikel Hur man beräknar och planterar häck