Skip to content
Köp dahlior från vår egen, handplockade kollektion. Vi skickar inom hela Sverige med start vecka 11!
Köp dahlior från vår egen, handplockade kollektion. Vi skickar inom hela Sverige med start vecka 11!
Bild på rhododendron i blom från vår rhododendronavdelning

Planteringsråd för Rhododendron

Rhododendron är ett stort växtsläkte med både lövfällande och städsegröna arter. Azaleor räknas med i rhododendronsläktet och delas in i två undersläkten, Pentanthera – lövfällande och Tsutsusi – städsegröna. Det finns otroligt många arter och hybrider av rhododendron, från stora som blir flera meter höga till små marktäckare som bara blir några centimeter. Det finns en rhododendron för varje trädgård! 

 

  • Växtplats
    Rhododendron och städsegröna Azaleor – Skyddade lägen i halvskugga till skugga.
    Lövfällande Azaleor – Skyddade lägen halvskugga till soliga. 
  • Jordmån
    Rhododendron hör till surjordsväxter och trivs bäst i jord med lågt PH. Använd rhododendronjord och befintligjord (50-50 av båda), alternativt naturell torv som blandas upp med barkmull och befintligt jord (lika delar av varje). Används naturell torr torv, bör den fuktas rejält innan den blandas med den befintliga jorden.  
  • Plantering
    Rhododendron och Azaleor har ytliga rötter, plantera därför inte för djupt. Kanten på jordklumpen ska vara i höjd med marknivå. Planteringsbädden bör vara minst 1 ½ gånger så djup och 3-4 gånger så bred som rotklumpen. Rhododendron vill ha det poröst runt rötterna. Vattna rikligt vid plantering och under etableringstiden. 
    För bästa planteringsresultat läs gärna vår steg för steg guide för plantering på klump respektive i kruka.  
    En röd rhododendron
  • Skötsel
    Det är enkla växter att sköta. Dom kräver en jämn fuktighet i jorden. Gödsla på våren, och då med speciell rhododendrongödsel som gynnar knoppsättning och håller jordens PH lågt, följ dosering på förpackningen. Om plantan står i sol på vårvintern och tjäle är kvar i marken, täck då med jute- eller skuggväv, detta för att undvika vinterskador så som brända blad och sprucken bark, det är skador svåra att åtgärda. Om hösten är torr vattna de städsegröna sorterna, låt marken vara fuktig inte blöt. Ett tips är att lägga löv, kompost, täckbark eller annat täckmaterial runt plantorna, det hindrar tjälen att gå ner så djupt om vintern samt håller jorden fuktig.  
  • Beskärning
    Man beskär oftast inte rhododendron, då den växer relativt långsamt och inte kräver det. Ta bort sådant som är skadat och dött. Vissa sorter av rhododendron går utmärkt att skära ner helt om man tycker att den blivit för risig och stor, då till ca 10-15 cm ovan mark, utförs på våren efter blomning. Men kom ihåg att den växer långsamt!   

Här hittar du hela vårat sortiment av rhododendron och azalea

Föregående artikel Planteringsråd för rosor
Nästa artikel Planteringsråd för barrväxter