Skip to content
Fullt sortiment av röd- & kungsgran. Handla enkelt i vår jord-drive in!
Fullt sortiment av röd- & kungsgran. Handla enkelt i vår jord-drive in!
Bild på lila syren

Planteringsråd för syréner

Syrénen med den fantastiska blomningen och det friska gröna bladverket är nog den växt som vi mest förknippar med svensk sommar. Bondsyrénen som blommar lagom till skolavslutning i maj-juni, inger ofta en förväntan av att nu börjar sommaren på riktigt.  

Syrén klarar de flesta jordar, men trivs bäst i närings- och mullrik jord. Blommar bäst i soliga lägen men funkar även i halvskugga. Det finns många varianter av syrén med olika egenskaper och utseende, vad som kännetecknar alla är att dom har en fantastisk blomning och ett friskt och glansigt bladverk. Vad som också är nämnvärt med syrén är att de allra flesta arter är mycket härdiga, vissa ända upp i zon 7. Höjden kan variera, från mindre buskar på 1,5m, till små träd som kan bli upp emot 7 meter. Tycker man om blomningen, men inte tål eller gillar doften finns det sorter som inte doftar lika intensivt. 


Bondsyrén Syringa vulgaris Bondsyrén - Syringa vulgaris passar bra som häck

Syren som häck 

Ska man sätta en häck, och vill ha den hög, fin och tät ända nerifrån bör man gå på den klassiska Bondsyrénen – Syringa Vulgaris, som finns med ljust blå/lila och vita blommor. Dessa skjuter rotskott vilket gör att häcken blir tät och med det ger ett fint blommande insynsskydd. Man kan också plantera vad man kallar för ädelsyrén som är förädlade sorter av Syringa vulgaris, men man bör då tänka på att dom generellt blir glesare nertill och inte ger samma insynsskydd från marken. Vill man ha en lägre häck är Syringa meyeri - dvärgsyrén ett bra alternativ, den blir som max 1,5 meter hög.  

 

Några exempel på olika arten inom släktet syrén: 

  • Bondsyrén – Syringa vulgaris. Klassisk syrén som lämpar sig väl för tät häck och berså. Finns i ljust blå/lila och vitt. Skjuter rotskott!  
  • Ädelsyrén – Syringa vulgaris med namnsorter som tex. ’Beauty of Moscow’, ’MME Lemoine’, ’Andenken an Ludwig Späth’. Är förädlade sorter av den rena arten, med ofta starka färger och stora blomklasar. Blir glesare än bondsyrén, skjuter inte lika mycket rotskott. Lämpar sig väl för att ha som solitär, häck eller berså.   

Syrénen 'Beauty of Moscow'Ädelsyrénen 'Beauty Of Moscow'

  • Dvärgsyrén – Syringa meryeri. Blir en liten kompakt buske på upp till 1,5 meter. Blommar med små väldoftande blomklasar i juni, kan även få ett andra flor i slutet på sommaren. Finns ofta ympad som balkong/dvärgträd. Lämpar sig väl att plantera i kruka, som låg häck eller som liten buske i rabatten.  
  • Prestonsyrén – Syringa x prestoniae. Är mycket härdig och växer kraftigt, har stora mörkt gröna blad och upprätta blomklasar. Kan bli upp emot 4 meter hög beroende på namnsort.  
Prestonsyrén 'Redwine'Prestonsyrénen 'Redwine'

  • Ungersksyrén – Syringa josikaea. Mycket tålig, smalt upprättväxande buske med blommor inte lika klassiska som de andra arterna. Blommar oftast i rosa-rosa/lila. Är mycket härdig, vissa namnsorter klarar sig till zon 7.  
  • Ligustersyrén – Syringa reticulata. Mycket vackert buskträd med stora krämvita blommor i juli som doftar fantastiskt. Kan bli upp emot 7 meter. Älskas av humor och bin och blommar då mycket annat inte gör det.   
Föregående artikel Planteringsråd för amerikanska blåbär
Nästa artikel Planteringsråd för magnolia