Skip to content
Höstkampanj - handla trädgårdsväxter till 30-50% rabatt!
Höstkampanj - handla trädgårdsväxter till 30-50% rabatt!
Bild på en felcosekatör

Vassa verktyg för din beskärning

För att lyckas med din beskärning krävs rena, vassa och bra verktyg. Sekatörer och sågar av god kvalité betalar sig i längden och gör beskärningen enklare. En bra sekatör har skär av kvalitetsstål och är lätt att ta av för slipning eller om de behövs bytas ut. Tänk på att rengöra verktygen innan och efter användning för att undvika att sprida smitta mellan växterna, detta görs bäst med T-sprit. Slipa din sekatör vid behov för fina och släta snitt som gynnar sårläkningen. 

 

  • Enskärig sekatör
    Med fast mothåll är det enbart ett blad som skär igenom, vilket underlättar beskärning av döda grenar, men ofta ger klämskador och försvårar sårläkning på färsk ved. 
  • Dubbelskärig sekatör
    Med rörligt mothåll passerar bladen förbi varandra, likt en sax, vilket ger ett skärande och fint snitt utan fnas. 
  • Handsåg
    Vid beskärning av grövre grenar används fintandad handsåg för fina snittytor. 
  • Grensax
    För tjockare grenar används grensaxen, den fungerar som en större och kraftigare sekatör. För ännu bättre kraft finns grensaxar med utväxling. För unga, friska grenar rekommenderas grensax med sidoskär. För beskärning av äldre, torra grenar passar grensax med mothåll bättre. 
  • Häcksax
    För beskärning eller putsning av häck ger häcksaxen fina resultat, med längre skär för jämnare klippning. Klibbfria, våg- eller rakslipade blad och lättviktsaluminium gör din häckklippning enkel. 
  • Stångsekatör
    Om du inte vill trilskas med stegar finns stångsekatörer som med enkelt handgrepp justerar snittvinkeln. Använd detta med försiktighet och var så noga du kan med hur du lägger snittet på grenen. Använd inte om grenen är för tjock! 
  • Stångsåg Används för sågning av grövre grenar högt upp i trädet/busken. Detta verktyg kan var lite svårt att använda, sågar oftast bara åt ett håll. Bra hjälpmedel om stegen inte räcker.  
Föregående artikel Pollineringstabell för fruktträd
Nästa artikel Vilken jordtyp har du i din trädgård? Jord - grunden för en lyckad trädgård!