Skip to content
Nu öppnar vi e-handeln och fyller på med nya artiklar varje dag, håll utkik!
Nu öppnar vi e-handeln och fyller på med nya artiklar varje dag, håll utkik!
Äpplet gravensteiner i korg

Planteringsråd för fruktträd

Fruktträd är ett trevligt inslag i trädgården, träden ger en härlig blomning om våren, bär frukt och ger bra mat åt våra pollinerare. Här ger vi våra bästa tips för plantering av fruktträd.

Bild på äppelträd i rad       Äppelträd på rad i vår frukt- & bäravdelning

Såhär planterar du ditt fruktträd

 1. Gräv en grop som är minst ca 3 gånger krukas bredd och minst 1 gånger krukans djup.  
 2. Tag av krukan/påsen. 
 3. Se till att rötterna inte har vuxit runt krukans vägg (rotsnurr). Om så är fallet, lossa rötterna. För att underlätta går det bra att försiktigt skära rötterna i botten. Detta är viktigt för växtens etableringsförmåga. 
 4. Var noga med djupet. Ovansidan av trädets jordklump ska vara i marknivå. Inte djupare! Men luckra jorden lätt under så att vatten ändå kan rinna genom och inte bli stillastående direkt under klumpen. Ett tips är att hälla en rejäl mängd vatten i gropen och se hur lång tid det tar för vattnet att rinna undan. Står vatten kvar i gropen efter ca 30 minuter måste man dränera eller höja upp växtbädden rejält. 
 5. Jordförbättra. Blanda då 2/3 befintlig jord med 1/3 planteringsjord, barkmull eller komposterad kogödsel. Använd aldrig enbart ”påsjord” i planteringsgropen! 
 6. Om rotklumpen är torr låter du den stå i vatten i ca 10-15 minuter så att den är rejält genomfuktad. 
 7. Sätt ner plantan, och fyll på med jord till hälften, tryck till och vattna. Fyll sedan på resten av jorden, så att den hamnar i nivå med marken. Det kan vara bra att göra växtbädden lite som en kulle, detta för att undvika att jorden sätter sig och plantan då hamnar under marknivå. Mycket viktigt vid plantering av fruktträd är att ymp/förädlingsstället (den lilla knölen på nedre delen av stammen) är ovan jorden. Hamnar den under jord kan inte trädet utvecklats som det ska. Det räcker inte med att skyffla bort jord runt den, trädet måste lyftas upp! Se illustration. 

  Illustration på ympknölen

 8. Vattna så att rötter och jord får kontakt med varandra.  
 9. Glöm ej stödstörar. Dessa ska slås ner ca 50 cm från stammen och bindas upp i trädet med breda jutevävsband. 1 eller 3 störar så att trädet etablerar sig rakt och får det stöd det behöver. Viktigt är att sätta ner en av störarna från det håll vinden blåser. Dessa behöver inte vara högre än första grenarna. Behåll i minst 3 år.  
 10. Glöm ej gnagskydd runt stammen för att skydda mot harar, gnagare och rådjur 
 11. Håll området (ca 50 cm från stammen) runt plantan fri från gräs och ogräs minst 3 år. Gräs och ogräs är vatten och näringstjuvar från trädet.  

  

Denna guide är främst till för 2 års-träd och träd odlade i kruka/påse. För plantering av större fruktträd på klump se vår artikel om plantering av klumpodlade träd och buskar.  

 

Äpplet gravensteiner i en korg      Äpplet Gravensteiner röd i korg

Underhåll under första åren 

 • Vattning 
  Här går det ej att ge några direkta råd. Man måste lära känna sin jord och platsen man har planterat på. Men en generell regel är att vattna rejält så att hela rotsystemet blir genomfuktat men mer sällan och så länge trädet inte har några blad behövs oftast inget vatten. Bra är också att vattna utanför rotklumpen så att rötterna söker sig ut. 
   

  Illustration på vattning av ett fruktträd

 • Näring
  Börja gödsla säsongen efter plantering. Det utförs lämpligast på våren när jorden har värmts upp. Lägg då ca 5 cm tjockt lager med kogödsel på den öppna jordytan ca 20 cm från stammen och mylla ner det försiktigt med en liten kratta. 
   
 • Beskärning 
  Se vår artikel om uppbyggnadsbeskärning

 

Föregående artikel Planteringsråd för magnolia
Nästa artikel Planteringsråd för klematis