Klematis började man odla på allvar som prydnadsväxt i mitten på 1800-talet, innan dess användes den mest i medicinskt syfte. Det finns ett par hundra rena arter och flera tusen olika hybrider, några med blommor stora som handflator andra med små och nätta klockor. De flesta sorterna är klättrare, men det finns även hybrider som är mer busklika. Det bör finnas en klematis i var persons trädgård!
Klematis 'Nelly Moser'
-
Läge
Trivs i de flesta lägen men bäst är halvskugga. Klematis vill ha kallt om rötterna med varmt om blommorna. Tips är att plantera lågväxande perenner runt själva plantan, detta för att skugga nedre delen av stammen, det håller också fukten.
-
Jordmån
Klematis trivs bäst i väldränerad, mullrik, näringsrik och fuktighetshållande jord (ej blöt).
-
Plantering
Bästa tiden för plantering av klematis är på våren i början på april till början på juni eller på hösten från september till november. Men det går att plantera klematis så länge det inte är tjäle i marken. Vid plantering under högsommaren måste man tänka på att vattna ordentligt.
Tips! Placera inte en klematis för nära husvägg, då det ofta är torrt precis under taket. Strax utanför takdropp är en bättre placering. Vill du att din klematis ändå ska klättra på väggen går det bra att plantera den lite snett och låta rankorna växa inåt och uppåt mot väggen. Se illustrationen
Sätt plantan i en hink med vatten, så att rotsystemet är rejält fuktigt när du ska plantera.
Gräv en djup grop som är minst 60 cm djup och bred. Jordförbättra genom att blanda befintlig jord med lika delar planterings- eller rosjord.
Vattna i gropen innan plantering, fyll upp med jordblandningen och sätt ner plantan (utan kruka), rotklumpen ska hamna minst 10 cm under jordytan (upp till första bladparet), fyll upp med jord, tryck till så att plantan står stadigt och luftfickor försvinner, vattna sedan rejält - ca 20l.
Beskär plantan ca 20 cm över marken ovanför ett blad. Detta gör man för att plantan ska lägga energi på att etablera sig och få ett starkt och bra rotsystem. I början av växtsäsongen kan det vara bra att toppa de nya skotten med jämna mellanrum för att få en bättre förgrenad planta och att stimulera rotsystemet.
-
Skötsel
Vattna under etableringstiden (första och början på andra året). Klematis vill ha det fuktigt, men absolut inte blött runt rötterna. Kontrollera gärna med en spade ibland att vattnet har trängt ner till plantans rötter. Klematis gillar att få en giva med benmjöl på våren i samband med att den börjar växa, man kan också ge komposterad kogödsel som är långtidsverkande. Mylla alltid ner gödsel en bit från själva plantan, detta för att rötterna ska söka sig dit, samma gäller vattning. Inför vintern kan det vara bra att skydda sina plantor med granris eller liknande.
-
Beskärning
Man behöver inte beskära klematis för att dom ska växa och blomma. Men när dom blivit förstora eller risiga och inte blommar lika fint längre kan det vara bra att beskära dom. Regel - skär alltid ovanför ett blad.
Det finns 3 olika grupper för beskärning av klematis.
-
Klematis som blommar innan midsommar blommar på fjolårsskott dvs. skott från året innan, dom ska inte beskäras hårt, bara putsas rena från torra och döda grenar. Utförs på våren. Hit hör bla: C. aplina, C.macropetala, C. sibirica, C.montana, C.patens.
- Klematis som blommar efter midsommar bör beskäras hårt varje år (20-30 cm över marken), utförs oftast på våren men det går även bra på hösten eller vintern. Hit hör: Jackmanii-typerna, C.viticella, C.texensis och C.integrifolia.
-
Klematis som blommar på både fjolårsskott och årsskott, detta är oftast de storblommiga och återblommande sorterna. Beskär några rankor hårt, några lite mindre och några inte alls. Klipp rankorna lite olika höjd som tripp-trapp-trull. Detta utförs på våren. Man kan även skära tillbaka lite efter första blomningen och samtidigt ge en liten giva med näring för att ge plantan energi till sensommarfloret.
Klematis 'The President'
-
Visste du att man kan odla klematis i kruka?
Det finns många sorter av klematis som funkar utmärkt att ha i kruka. Man måste ha ett odlingskärl med dräneringshål i botten, så att inte rötter blir stående i vatten, och krukan måste vara minst 50 cm djup. Planeringsråden gäller som ovan, att plantera djupt. Vatten och näringsbehovet för en klematis som står i kruka är större än om den står i marken, var därför noga med det. Plantera om i ny jord varje vår, så plantan får ny energi att växa. Skydda plantan från för mycket regn och ställ skyddat över vintern. Får plantan för mycket regn och snö på sig finns risken att rötterna ruttnar.
Lycka till! Här hittar du hela vårat sortiment av klematis