Rosor är ett stort släkte. Det finns gammeldags- och moderna rosor, klättrande, små och storblommiga, buskiga och marktäckande, mångfalden är stor och rosor har en otroligt lång historia. Trots denna enorma mångfald vill dom flesta rosorna ha det ungefärligt på samma sätt.
-
Växtplats
Sol-halvskugga beroende på sort.
-
Jordmån
Näring- och mullrik gärna lerhaltig jord. Rosor är näringskrävande och därmed känsliga mot jordtrötthet, vid plantering av nya rosor på en plats där det redan har vuxit rosor bör man byta ut all jord.
-
Plantering
Rosor vill planteras djupt. Det är viktigt att förädlingsknölen (den lilla knölen som sitter precis där stammen och grenarna börjar) kommer under jord ca 10-15 cm.
Se illustration
Gräv en grop som är rejält tilltagen med djup och bredd minst ca 50-60 cm. Jordförbättra genom att blanda befintlig jord med antingen brunnen kogödsel och barkmull eller med rosjord.
Rosor i kruka – Vattna i gropen och låt sedan vattnet sjunka undan. Sätt ner plantan (utan kruka) så att förädlingsknölen kommer ca 10-15 cm under jord. Fyll på med jord till hälften, tryck till och vattna. Fyll upp resten av gropen med jord och vattna igen.
Barrotade rosor – Klipp bort skadade rötter och fukta dom precis innan plantering. Planteringsgropen ska vara så pass djup och bred så att rötterna inte viks när du sätter ner plantan. Sätt ner plantan i gropen, fyll upp jord till hälften, tryck till så att plantan står rakt och stadigt, vattna. Fyll upp resterande jord i gropen och vattna igen. Även här ska förädlingsknölen vara under jord 10-15 cm.
Rosen 'Crystal Palace'
-
Skötsel
Vattningsråd är svåra att ge. Vattna ej om växten inte har några blad och var noga med vattning under torra perioder. Detta gäller främst etablerade plantor. Vid nyplantering och under etablering krävs det en mer frekvent vattning. Bästa tipset = Lär känna marken och din jord, och vattna därefter.
Rosor vill ha näring! Har man jordförbättrat vid plantering behövs ingen mer näring det första året, ge sedan en giva med kogödsel tidigt på våren när det börjar grönska, sedan en giva med rosgödsel på försommaren varje år. Ge inte snabbverkande kväve efter midsommar, då kan rosorna ha svårt att invintra ordentligt.
Inför vintern kan man kupa sina rosor. Då lägger man som en kulle med jord runt de nedre grenarna. Det är för att skydda mot kyla och frost, använd jord från rabatten eller tillför ny jord eller täckbark, använd ej enbart torv då det torkar ut. Det kan även vara bra att lägga över ett lager med granris för att skydda mot stark sol på vårvintern.
Kläng-/klätterrosor behöver bindas upp allt eftersom dom växer.
-
Beskärning
Rosor klipper man i huvudsak om våren, man brukar tala om när björken fått ”musöron”. Det gäller främst känsliga rosor tex. rabattrosor. Härdiga sorter kan man klippa redan i mars-april om det inte är för kallt.
Rabattrosor – Klipp ner till ca 10-20 cm ovan marken. Sjuka eller frystorkade grenar klipps ner till frisk ved.
Remonterande och låga buskrosor – Klipp ner en tredjedel, och klipp ovanför en utåtriktad knopp. Ta bort frystorkade och sjuka grenar in till frisk ved.
Engångsblommande stora buskrosor – Om busken blivit för stor och tät, gallra och klipp då bort de grövsta grenarna. Tag bort hela grenar ända ifrån botten. Korta in skott som blivit för långa och rangliga. Klipp även här ovanför en utåtriktad knopp.
Vildrosor – Behöver ingen beskärning om man inte tycker dom blivit för stora.
Klätter-/klängrosor – Beskärs inte de första åren, låt dom få växa till sig. Klipp sedan bort sådan som är skadat och dött. Storblommiga klätterrosor beskär man varsamt för att inte klippa bort blomningen.
Rosen 'From Far Away'
-
Beskärning under säsongen
Remonterande och rabattrosor klipper man under säsongen för att dom ska blida nya blomskott. Klipp då bort ca 10-20 cm under den överblommande blomman och klipp precis ovanför ett blad eller öga.
Andra rosor behöver man inte klippa under säsongen. Om man tycker överblommat skämmer, klipper man såklart bort de överblommande blommorna.
Här hittar du hela vårat sortiment av rosor