Skip to content
Handla trädgårdsväxter för hemleverans i Stockholm
Handla trädgårdsväxter för hemleverans i Stockholm
Höst - den bästa tiden för plantering!

Höst - den bästa tiden för plantering!

Den bästa tiden för att plantera är på hösten. Växterna behöver inte ägna samma kraft på tillväxt, blomning och fruktsättning. Den svalare, fuktiga årstiden tillåter växterna istället att fokusera all sin energi på att bilda mycket nya rötter. Med höstplantering hinner växterna anpassa sig ordentligt till sin nya växtplats och kommer igång tidigare på våren. Det går att plantera långt in på hösten, så länge som spaden går att gräva med i marken!

Hösten är tiden då planteringsåret börjar. När växternas tillväxt ovan jord avtagit satsar växten istället på att utveckla rotsystem, vilket ger en ”tryggare” etablering. Växterna rotar sig således som bäst vid plantering under hösten och möjliggör en bättre och tidigare start nästkommande vår. Så snart tjälen går ur jorden på våren börjar höstplanterade växter växa till sig och kan ge en rikligare blomning under sin första sommar.

Hösten bjuder på en lägre temperaturer och högre luftfuktighet med ökad nederbörd och dagg, vilket minskar risken för torka. Detta tillåter nyplanterade växter att etablera sig ordentligt utan påfrestningar från hett och torrt klimat, som det annars är vid plantering under vår och sommar. Hösten är även särskilt bra för nyanläggning och sådd av gräsmatta, av samma anledning – fuktigt från regn och dagg, samt lägre temperaturer!

Hösten är även den perfekta tiden för omplantering av befintliga växter som skall flyttas på i trädgården, samt för att dela på perenner och på så vis få fler av dem.

 

När? Så länge jorden går att gräva i går det bra att plantera.
Om tjälen sätter sig i jorden precis efter plantering så får växten behandlas som nyplanterad på nästföljande vår.

Hur? När man planterar så ska man gräva en ordentligt stor grop – ju större växt, desto större grop. Är jorden tung och lerig bör gropen bearbetas lite extra, samt blandas i barkmull för att luckra upp jorden. Blanda den befintliga jorden med planteringsjord. Tillsätt höstgödsel i jordblandningen vid plantering så att växtens rötter snabbt kan tillgodose sig näringen.
Medan du gräver kan plantan med fördel stå och dra i en vattenfylld hink. Luckra försiktigt upp växtens rötter ifall de ligger tätt mot varandra. Placera sedan växten så att den kommer i samma höjd som den stod i sin kruka, fyll på med jord runt omkring och tryck till jorden kompakt runt plantan. Planterat och klart - vattna!


Vad? Alla växter lämpar sig för höstplantering. Kanske lockar de mest praktfulla, färgsprakande, fina exemplaren av träd, buskar och perenner - men låt dig inte hänföras totalt och missa de tidig- och sommarblommande växterna som ger trädgården färg och form tidigt på säsongen. Sent inpå hösten kan de tidigblommande växterna se "tråkiga" ut, men man får tänka på att man planterar för framtiden och att rotsystemet vid den här tidpunkten får växtens odelade uppmärksamhet.                 

                                                                                                                                                Häckberberis, Berberis thunbergii

Buskar & Träd, Frukt & BärRosor, HäckväxterKlängväxter 
hinner etablera sig ordentligt och är som bäst att plantera under hösten.

Perenner och kryddväxter som är senblommande är ju som vackrast under hösten och man får en god bild om hur de kan tänkas se ut i din trädgård, om de fortfarande blommar. Tidigblommande perenner däremot kanske inte ser så tilltalande ut sent på hösten, men så länge rötterna är bra ger de fortfarande dig möjligheten att njuta av en tidigare vår i din rabatt.

Vintergröna växter och barrväxter såsom rhododendron och idegran bör inte planteras alltför nära inpå att tjälen går i marken för att inte riskera tjältorka på våren. Höstplantering är att föredra, men jorden måste vara tillräckligt varm för att utveckla rotsystem ordenligt innan kylan kommer.

Barrotade växter ska planteras sent på hösten efter att plantan gått i vila, när
bladen enkelt lossnar från grenarna.
                                       
                                                                                                                                                Björkspirea, Spiraea betulifolia

Föregående artikel Övervintra pelargoner
Nästa artikel Prydnadsgräs