Skip to content
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Prydnadsgräs

Prydnadsgräs

Augusti är gräsens högtid. De gräs som blommar med vippor eller ax brukar göra det nu. Det finns gräs för alla typer av planteringar och lägen. Storväxta gräs gör sig bäst som solitär eller i en större plantering tillsammans med höga perenner eller buskar. Gräs är även vackert tillsammans med barrväxter.
Lägre gräs är fina tillsammans med andra växter i rabatten medan de lägsta gräsen fungerar som kantväxter eller varför inte i en kruka på balkongen eller altanen.
En del gräs får en vacker höstfärg. Till de allra färgstarkaste hör glansmiskantus, Miscanthus sinensis. Även hakonegräset (Hakonechloa macra), jungfruhirs (Panicum virgatum) och blåtåtel (Molinia caerulea) får vackra höstfärger för att nämna några.
Många gräs har dessutom en vacker vinterprofil och till de bästa hör glansmiskantus (Miscanthus sinensis) som får vackra vippor på hösten som på vintern täcks med glittrande rimfrost. Ett annat gräs som har en vacker vinterprofil är tuvrör (Calamagrostis x acutiflora) som med sitt strikta växtsätt och sin gyllengula höstfärg bildar ett vackert inslag i trädgården under vintern.
Det finns även gräs som är vintergröna. Japanskt starr `Ice Dance`(Carex morrowi)` heter ett vackert gräs som behåller sina grön-vita blad även under vintern. Trivs i halvskugga/skugga i väldränerad jord, sprider sig med utlöpare och har marktäckande egenskaper.
För tips och inspiration om hur du kan använda gräs i just din trädgård så är ni välkomna in att prata med någon av våra trädgårdsmästare. Ett besök i Enköping och Drömparken är också att rekommendera i augusti/september. Där blandas både höga och låga gräs med sensommarblommande perenner och kan ge mycket inspiration till hur man kan plantera i sin egen trädgård.
Drömparken är skapad av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf. Oudolf fick uppdraget att rita parken av Enköpings tidigare stadsträdgårdsmästare Stefan Mattson och den invigdes 1996.
Vill man inte bege sig till Enköping kan man istället göra ett besök till Perennparken i Skärholmen.
Perennparken i Skärholmen, är en prisbelönt park som invigdes 2012 och som skapats av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf tillsammans med Svenska Bostäders dåvarande trädgårdsmästare Stefan Mattson.
Det är en 7 500 kvadratmeter stor park belägen mitt i ett bostadsområde.
Där finns sittplatser, gångstråk och inte minst ett stort antal olika växter och många perenner! Det är en central mötesplats för boende i området och ett utflyktsmål för mer långväga besökare.
Läs mer om Perennparken i Skärholmen här: https://www.svenskabostader.se/.../perennparken-i.../
Föregående artikel Höst - den bästa tiden för plantering!