Skip to content
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Övervintra pelargoner

Övervintra pelargoner

Innan frosten är det dags att påbörja övervintringen av dina pelargoner. Här reder vi ut hur de olika pelargonerna övervintras på bästa sätt!


Olika sorter av pelargoner kräver olika skötsel under vintern
Häng-, doft- och engelska pelargoner föredrar att stå inomhus och skötas som vilken krukväxt som helst. Zonalepelargoner (”vanliga” pelargoner) kräver däremot sval placering. Pelargoner växer naturligt på platser som har varma somrar samt torra, svala och ljusa vintrar. Därför måste vi försöka återskapa ett liknande klimat hemma för att pelargonen ska trivas över vintern.

Förbered för vintervila
Förbered pelargonerna för vintervila, dra ner på gödsling och vattning i några veckor.

Passa på att ta sticklingar
Pelargoner kan växa sig riktigt stora under säsong. Har du inte tillräckligt med plats att övervintra en stor planta? Beskär den lätt och passa på att ta sticklingar som du rotar under plastpåse i en kruka med mager jord.

Placering & vattning
Placera på en sval, ljus och torr plats ca. 10-15°C. Vattna väldigt lite, bara precis så att plantan inte skrumpnar. Har du inte en sval, ljus plats går det att ställa plantan i rumstemperatur men då måste du kompensera med mer ljus – gärna växtbelysning.

Väck till liv inför säsongen
I februari är det dags att plocka fram plantorna och placera dom ljust och varmt. Vattna mer och klipp ner till ca.10 cm, plantera om i ny jord efter några veckor.

Lycka till!

Föregående artikel Övervintra sommarblommor
Nästa artikel Höst - den bästa tiden för plantering!