Skip to content
Nu öppnar vi e-handeln och fyller på med nya artiklar varje dag, håll utkik!
Nu öppnar vi e-handeln och fyller på med nya artiklar varje dag, håll utkik!
Körsbärsblommans dag

Körsbärsblommans dag

 

Körsbärsblommans dag, eller Sakura matsuri som det heter på japanska firas i Japan i mars/april. Körsbärsblomningen som i Japan är mer än ett vårtecken symboliserar både förnyelse och hopp. Man funderar över livets förgänglighet och observerar omgivningen.

Även i Sverige firas Körsbärsblommans dag i april i Kungsträdgården där Prunus 'Accolade' står planterade. I rådande tider är festligheterna i kungsträdgården inställda meddelar Japanska Föreningen på sin hemsida.
 
Prunus 'Accolade' blir ett träd med ett brett, upprätt vasformigt växtsätt, som äldre får den ett mer överhängande växtsätt. Blir ca 3-5 meter hög. Härdig i zon 1-4.  Blommar med vackra rosa halvfyllda blommor på bar kvist under tidig vår.
Vi har Prunus `Accolade` i sortimentet i olika höjder på vår avdelning för prydnadsträd.
Vi har även det fantastiska Bergkörsbärsträdet (Prunus Sargentii), som finns planterad vid vår parkeringen i sortimentet. Både som träd och i buskform.
 Bergkörsbär blir ca 6-7 meter högt och blommar med rosa blommor i april/maj i samband med lövsprickningen. Löven är vackert purpurfärgade när de slår ut och ger en fin kontrast mot de rosa blommorna.
                                              Bergkörsbärsträden som är planterade vid vår parkering i full blom.
Höstfärgerna är fantastiska och hela trädet sprakar i rött och purpur. Bergkörsbär är härdigt i zon 1-5. Rekommenderas om ni vill ha ett tåligt träd med stort prydnadsvärde. Välkommen till vår avdelning för prydnadsträd.
Prunus sargentii - Bergkörsbär
Föregående artikel Lättskött trädgård
Nästa artikel Perenner för våra pollinerare