Lökfrakt i hela Sverige
Lökfrakt i hela Sverige
På hösten är det dags för att sätta vitlöken i jorden. Vitlöken behöver köldperioden under vintern för att sätta igång och bilda klyftor under våren. Det är enkelt och givande att odla sin egen vitlök. Vitlök är lättodlat och högst användbart när det kommer till matlagning, såväl blast som lök kan användas som smaksättare.
Det är viktigt att använda certifierat utsäde för att inte riskera virus eller annan smitta att överföras till jorden. Vidare är ofta vitlök i mataffär preparerad för att inte gro. Köp därför vitlök som ska odlas hos en handelsträdgård och inte i mataffär. Sjukdomar som löknematod och vitröta kan resultera i att jorden inte går att använda till lökodling i upp till tjugo år.
När? När jordtemperaturen är ca 8°C är det som bäst att sätta vitlöken. Detta innebär ungefär i september i norr, oktober i mellansverige och november/december i söder. Om löken planteras för tidigt riskerar den att växa för mycket redan under hösten vilket kan medföra att den skadas under vintern.
Hur mycket vitlök behövs?
- Det går åt ca 2 lökar per m2, det vill säga ca 2 kg per 10 m2
- Med 10 cm plantavstånd går det ca 1 lök per löpmeter.
Antalet klyftor per lök skiljer sorterna emellan men ofta har de ca 8-10 klyftor.
Hur? Dela upp vitlöken i klyftor - tryck mot lökens mitt så klyftorna skiljer sig från varandra.
Gör ca 6 cm djupa hål på rad med 10-15 cm mellanrum. Mellan raderna bör du ha ca 35-40 cm avstånd.
Vitlök odlas lämpligen i djuparbetade, humus-och näringsrika sandjordar eller mellantunga sandblandade lerjordar. Får vitlöken stå i för blöt jord kommer den ruttna under vintern. Blanda i lite sand i planteringshålet vid behov.
Ge en giva lökgödsel eller benmjöl och sätt ned en klyfta per hål. Täck sedan med jord.
Väl på plats rotar sig vitlöken under hösten, för att sedan gå i vila under vintern. Vinterkylan är inget problem för vitlöken, men man kan gärna täcka odlingen med halm, granris eller gräsklipp för att förhindra att lökarna kryper upp av tjälen. När temperaturen stiger över ca 5 grader framåt våren börjar vitlöksblasten växa upp. Vitlök kräver mycket näring, men behöver inte vattnas så ofta. Ge näring under våren och vattna vid behov under längre torrperioder.
Skörda & lagra vitlök
Den första vitlöken kan skördas som färsk i början på sommaren innan den bildat klyftor och har helt grön blast. I mitten av juli/början av augusti när blasten delvis gulnat och börjat vissna är vitlöken färdigutvecklad och redo för skörd. Man kan försiktigt fösa bort jorden och se om vitlöken är vit och mogen. Är vitlöken däremot grön är den omogen och får stå kvar en stund till.
Låt den inte stå kvar i jorden för länge, då spricker det yttre, skyddande skalet med risk för att du kan få mögelangrepp. Vitlöken kan även utveckla nya rötter om den får stå kvar för länge, vilken försämrar lagringsegenskaperna. Senast i september bör all vitlök ha skördats.
Använd löken färsk direkt eller låt löken torka ordentligt efter skörd. Vitlökens hållbarhet avgörs av torkningen efter skörden. Du kan låta den torka på en varm (18-25 grader) och luftig plats i ca 2 veckor utan att putsa dem. Vitlökens skal och stjälk ska bli helt genomtorrt. Det går utmärkt att torka vitlöken såväl inne som ute, se bara till att det är torrt och håller rätt temperatur. Sedan lagras vitlöken som bäst på torr plats, i rumstemperatur. Förvara inte vitlöken i kylskåpet där det är kallt, relativt hög luftfuktighet och mörkt - då den kan luras till att tro att det är vår och dags att gro, samt möglar lätt.
Ingen trädgård? Odla inomhus!
Du kan också odla vitlök inomhus i kruka. Vitlöken kan då sättas tätare än vid odling på friland eller i pallkrage, då den inte utvecklas och får en stor lök. Vid odling inomhus utsätts inte vitlöken för köldperiod. Köldperioden får vitlöken att gå in i vila och sedan utveckla själva löken. Inomhus däremot utvecklar vitlöken god blast som kan klippas efterhand som den kommer upp, ungefär som gräslök! Klyftan utvecklas till en liten lök som även den går utmärkt att äta. När löken inte längre förmår att producera mer blast tas den upp ur krukan och en ny klyfta kan sättas.
Visste du att?
Vitlök, Allium sativum, har odlats sedan urminnes tider som en steril växt. Med hjälp av klyftor och groddknoppar (bulbiller) har förökning skett, vilket innebär att utsädet är genetiskt identiskt med det som senare skördas. Ändå finns olika typer av vitlök och detta beror på att det under tusentals år selekterats utsäde och odlats under olika odlingsförhållanden runt om i världen, samt uppkomsten av mutationer.