Skip to content
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Vit och röd amaryllis i lerkruka

Såhär tar du hand om din amaryllis

Amaryllis – en klassiker till julen!
Redan till advent kan den vackra amaryllisen pryda fönsterbrädan med sina ståtliga klockor. Med alla dess färger i kombination med att vara lättodlad har den en given plats i julhemmet! Amaryllisen står sig även länge som snittblomma.
   • Placera amaryllisen ljust. Allteftersom blomstänglarna drar sig mot ljuset kan man med fördel vrida krukan regelbundet för att få en rak stängel. Om amaryllisen växer för snabbt kan den bli gänglig, ställ den då svalare för att sakta ned processen. Vill du istället ha en snabbare blomning, placera den varmare och ljusare.

   • Amaryllisen ska vattnas sparsamt för att blomma länge och behålla färgen bättre. Vattenbehovet beror på hur varmt och ljust din amaryllis står, men ett vägledande mått är ca. en halv deciliter per vecka. Låt jorden torka upp mellan vattningarna, för mycket vatten kan få löken att ruttna och stänglarna att bli långa och rangliga.

   • Stötta amaryllisen med amaryllisstöd för att undvika att stängeln viker sig till följd av stora blomklockor

   • Du kan spara amaryllislökarna till nästa år! När amaryllisen har blommat över kan blomman tas bort och därefter stängeln - när den vissnat ned ordentligt. På så vis går näringen åter ner i löken för att sedan kunna på vindskyddad, halvskuggig plats under sommaren. Innan frosten tas löken in i 12-20°C i torrt och mörkt utrymme för att ca. 6-8 veckor innan önskad blomning återigen planteras om i kruka.

    Lycka till! 
Föregående artikel Så sköter du din julgran