Skip to content
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Julstjärna - 4 tips för att lyckas

Julstjärna - 4 tips för att lyckas

Vår allra käraste julblomma kommer ursprungligen från varma Mexico, för att klara sig i vårat kalla klimat behöver den lite extra omsorg. Här kommer några tips för att få en välmående julstjärna som blommar länge. 

 1. Temperatur i butiken
  Var uppmärksam på att butiken du handlar julstjärnan i håller en normal rumstemperatur. En julstjärna klarar inte av att förvaras för kallt. Gå tillexempel inte ut i kalla utrymmen med en julstjärna i kundkorgen utan lämna den inomhus tills du går till kassan. Hos oss hittar du julstjärnor i krukväxtavdelningen där dom står ljust och varmt! 

 2. Packa julstjärnan ordentligt 
  Se till att julstjärnan förpackas ordentligt innan du lämnar butiken. Vi packar alltid julstjärnor i noggrant förslutna förpackningar av dubbla omslagspapper. Julstjärnan tål nämligen inte temperatur under 15°C och kan göra att den tappar bladen. Lämna inte heller julstjärnan i bilen för länge utan se till att den får komma hem, in i värmen, så snart du kan. 

 3. Kyla och drag
  Julstjärnan trivs på en ljus och solig plats och vill ha en jämn, varm temperatur. Den klarar inte av att placeras bredvid ett dragigt fönster. 

 4. Jämn vattning
  Julstjärnan är känslig för torka, håll jorden lätt fuktig hela blomningsperioden.   Visste du att? 
  - Julstjärnan finns i fler färger är vitt och rött. Det finns tillexempel rosa, spräckliga och aprikosa julstjärnor

  - Julstjärnan tillhör släktet euphorbia och är släkt med tillexempel trekantseuphorbia (High Chaparall) och Kristi törnekrona

  - De färgade bladen på en julstjärna är inte kronblad utan högblad. De små, gula blommorna sitter i mitten av högbladen. Det är därför en julstjärna upplevs "blomma" länge, för även om blommorna blommar över står de vackra, färgade högbladen sig länge. 

  - Du kan övervintra julstjärnan. Efter jul placerar du den i ett ljust söderfönster. Vattna regelbundet och låt torka upp mellan vattningarna. Plantera om den på våren och skär av de gamla blomställningarna. För att få julstjärnan att blomma om krävs det att man skapar liknande förutsättningar som julstjärnan har i sitt ursprungsland. Genom att ge julstjärnan ca. 8 veckor av långa nätter och ljusa dagar kan du få den att blomma om. "Nätterna" ska vara ca. 14 timmar långa. Detta kan man göra genom att ställa den mörkt mellan ex. 17.00 och 07.00 för att sedan placera den ljust under dagen. Lättast är förstås att göra detta med hjälp av en växtlampa och timer. 

  Lycka till! 
Föregående artikel Azalea sätter färg på julen - såhär tar du hand om den på bästa sätt!
Nästa artikel Så sköter du din julgran