Skip to content
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Geranium cantabrigiense `Biokovo` - Liten flocknäva

Geranium cantabrigiense `Biokovo` - Liten flocknäva

 
När vi skulle välja växter till rabatten vid vår nya entré fanns det några kriterier som växterna måste uppfylla. Förutom att ha ett skönhetsvärde skulle de även klara en del torka och framförallt att de i stort sett skulle sköta sig själva.
 Sommaren 2018 då rabatten anlades var väldigt torr och varm så efter planteringen så vattnades rabatten regelbundet som man måste göra med allt nyplanterat, men tanken på sikt är att det inte skall behövas så mycket skötsel förutom vattning.
 
För att täcka marken och förhindra att ogräs får fäste valde vi att plantera en marktäckande perenn vid namn Liten flocknäva. Valet föll på sorten Biokovo som är en spontan korsning av Flocknäva (G macrorrhizum) och Dvärgnäva (G dalmaticum) som upptäcktes vid berget Biokovo i Kroatien.
Liten flocknäva och den större flocknävan (G macrorrhizum) är favoritväxter hos anläggare och används flitigt i offentliga planteringar just för att den är så tålig och anspråkslös. Liten flocknäva tål en del torka när den är etablerad och växer snabbt ihop till en tät matta som inte släpper ner något ljus till marken och gör att ogräs får svårt att kunna gro.
 
Sorten Biokovo kallas för övrigt även för Biokovonäva blir ca 20 cm hög och blommar i juni-juli med vitrosa blommor. Den sprider sig med utlöpare och täcker snabbt in stora ytor. Det aromatiska bladverket får i soliga lägen en vacker höstfärg och är även delvis vintergrönt.
På våren behöver man inte klippa ner den som man gör med andra perenner utan den sköter sig själv. Vill man putsa bort torra löv kan man göra det men annars är det bara att låta den vara. Lämpligt planteringsavstånd för flocknäva är ca 35 cm och det går 8 plantor per kvadratmeter. 
 Flocknävan behåller sina blad över vintern
På våren blommar orkidénarcissen Thalia i rabatten tillsammans med
tulpanen Danceline. Biokovonävan döljer effektivt de nervissnande
bladen 
Föregående artikel Vidjehortensia 'Annabelle'
Nästa artikel Dodecatheon 'Aphrodite' - Tolvgudablomma