Skip to content
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Sommarblommor för det skuggiga läget

Sommarblommor för det skuggiga läget

Det finns mängder av blommor att välja på till ett soligt, varmt läge men vad trivs i skuggan? Det finns faktiskt fler sommarblommor än man tror som trivs på en skuggig plats, här listar vi några av dom:
Fuchsia (Fuchsia x hybrida)
En tacksam sommarblomma som översållas av blommor i nyanser av lila, vitt, rosa eller rött. Blommorna varierar i storlek beroende på sort. Håll jorden jämnt fuktig, inte blöt. Övervintras ljust och svalt ca.5-10 °C
Fuchsia
Fuchsia
Lyckliga Lotta (Impatiens hawkeri)
Får mängder av blommor i vitt, rosa, lila, orange eller rött och blommar oavbrutet till hösten. Behöver mycket vatten men trivs inte i blöt jord, vattna lite och ofta.
Lyckliga lotta, impatiens
Lyckliga lotta
Flitiga lisa (Impatiens walleriana)
Flitiga lisa passar utmärkt för skuggigare lägen där den blommar utan avbrott hela sommaren. Den blir ca 20-30 cm hög, beroende på sort, och blommar med enkla eller dubbla blommor i nyanser av vitt, rosa, orange, rött och lila. Vattnas regelbundet, bör inte torka ut.
Knölbegonia (Begonia x tuberhybrida)
En mycket tacksam och lättskött växt. Blommar hela sommaren med stora, ofta fyllda, blommor i vitt, rosa, rött, gult eller orange. Begonian vill ha regelbunden vattning, lite och ofta. När säsongen är över kan begoniaknölen tas upp. Man låter den då torka och förvarar den sedan mörkt, torrt och svalt.
Hängbegonia (Begonia x tuberhybrida Pendula-gruppen)
En begonia som gör sig lika bra i framkant i en kruka som i ampel. Får 70-80 cm långa rankor med blommor i vitt, rosa, rött, gult eller orange. Blommar hela sommaren. Vattna regelbundet och låt torka upp lätt mellan vattningarna. När säsongen är över kan begoniaknölen tas upp. Man låter den då torka och förvarar den sedan mörkt, torrt och svalt.
Hängbegonia
Hängbegonia
Rabatteternell (Helichrysum petiolare)
En vacker hängväxt som främst odlas för sina blad. De sammetslena bladen kan vara limefärgade, brokiga eller silvergrå. Kan blomma med små, gula blommor om sommaren blir lång. Vattnas regelbundet.
Murgröna (Hedera Helix)
En mycket användbar växt. Kan spaljeras upp, planteras i ampel eller i framkant av en plantering. Trivs utmärkt både inomhus och utomhus.
Andra växter:
Silvernjurvinda (Dichondra argentea ’Silver falls’)
Vitklöver (Trillium repens)
Silvergirland (Calocephalus brownii)
Snöflinga (Sutera cordata)
Föregående artikel Perenner för våra pollinerare
Nästa artikel Humle för ölbryggning