Skip to content
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Rådjurssäkra lökväxter

Rådjurssäkra lökväxter

Rådjur gillar det mesta som trädgården har att bjuda på. Här hittar du lökar och knölar som rådjuren brukar lämna ifred!


Listor med ”rådjurssäkra” växter lämnar aldrig några garantier för att de växterna som ingår inte kommer att bli angripna. Under vintrar med mycket snö då rådjuren har svårt att skaffa mat äter de sådant de normalt inte brukar. Om det är många rådjur på ett litet område och följaktligen också ont om föda, är risken stor att de äter precis allt som växer i trädgården – även sådant de normalt skulle rata.

Rådjursmedel
Har ni problem med rådjur i er trädgård rekommenderar vi att prova Trico Garden. Trico Garden är ett KRAV-godkänt medel framställt av fårfett som med sin doft och smak avskräcker hjortdjur från att äta på prydnadsväxter. Medlet ger ett långvarigt skydd och kan användas året runt.

Gula blommor
Att rådjur skulle rata gula växter är en vanlig myt. Faktum är att rådjurens färgseende är dåligt och dessutom äter de mestadels när det är skymning eller gryning så färgen på blomman spelar alltså ingen roll. En förklaring till att just gula blommor skulle skys av rådjuren kan vara att de undviker påskliljor (Narcissus) som oftast är gula och innehåller den giftiga alkaoiden lycorin. Även snöklockor och snödroppar innehåller detta ämne.

Lök- och knölväxter som brukar lämnas ifred av rådjur och harar
Allium – Prydnadslökar
Eranthis hyemalis – Vintergäck
Fritillaria – Klocklijor
Galanthus – Snödroppar
Hyacinthus – Hyacinter
Iris – Iris
Leucojum – Snöklockor
Muscari – Pärlhyacinter
Narcissus – Narcisser
Scilla – Blåstjärnor

Föregående artikel Höstfägring i trädgården
Nästa artikel Övervintra sommarblommor