Humle

Humle för ölbryggning

Humle är inte bara en vacker klängväxt – den utgör också en viktig beståndsdel i ölbryggning! Hos oss hittar du ett flertal sorters humle som lämpar sig extra bra för ölbryggning.


Humlen är inte så krävande vad det gäller växtplats men trivs bäst i en väldränerad, mull- och näringsrik jord. Under tidig vår beskärs plantan ned till ca 10-15 cm över marknivå. När det kommer till ölbryggning är det de viktiga parametrarna alfasyra och oljehalt som ger ölet den önskade karaktären.

Alfasyra
Alfasyran i humlen är det som ger beska. Olika sorters humle har olika hög alfasyra och det mäts med skalan IBU (International Bittering Units).

Oljehalt
Humlen innehåller en stor mängd olika aromatiska oljor som gör att öl får toner av allt från grapefruktskal till tallkåda.


’Nordbrau’
En gammal, välkänd sort som används till öl. ’Nordbrau’ är en honplanta som får klasar av gul-vita kottar. En lättodlad sort som kan bli upp till 3-5 meter på kraftigt växande årsskott. Behöver något att klättra på, exempelvis spaljé. Har en jordig och lite träig smak och doft med inslag av fruktighet. Halten av alfasyra uppgår till 9,5%.

’Näs’
Honplanta med korta sidogrenar och rödaktiga rankor med mörkröda lister. Får medelstora, ovala kottar som mognar i juli/augusti. ’Näs’ ger ett öl med arom av äpple och undertoner av honung. Halten av alfasyra uppgår till 6,3% och hög oljehalt 1,00ml/100g.

’Korsta’
Medellånga sidogrenar och rödgröna rankor med röda lister. Får stora, rektangulära kottar som mognar i mitten av augusti. ’Korsta’ ger ett öl med arom av citrus/grapefrukt och tropiska frukter samt smak av citrus/grapefrukt med toner av grönt gräs. Halten av alfasyra uppgår till 7,9% och hög oljehalt 1,03ml/100g.

Dela

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *